SKRIVET: 2011-04-01, kl 12:30:00 | PUBLICERAT I: Emmas inlägg

Projektarbete rollkür

Det finns en träningsmetod inom ridsporten, som förekommer oftare och oftare. Träningsmetoden har diskuterats mycket, då det finns väldigt mycket forskning på att det är skadligt för hästen. Metoden fortsätter användas, och då speciellt av ryttare på elitnivå. Men allt fler som ifrågasätter användandet.

Rollkür är ett sätt att träna inom dressyr. Hästen förböjs onaturligt så att mulen är mycket nära bringan och/eller ryttarens skänklar. Detta för att hästen ska tycka att den vanliga formen är behaglig, och på så sätt röra sig bättre när ryttaren släpper fram mulen igen.

Den här metoden används vid träning och framridning av framförallt elitryttare som rider med kandar. Ryttaren använder då kortare stångtygel så att hästen böjer fram nacken. Bland annat den kända dressyrryttaren Anky Van Grunsven användet sig av metoden och det har blivit mycket debatter angående det.

Många anser att rollkür är djurplågeri, då den extrema förböjningen är skadligt för hästen. Hästen lägger mer vikt på framdelen, vilket kan leda till ledinflammation och förslitningar. Djurskyddslagen säger så här : ”Du får inte träna eller tävla med dina hästar på ett sådant sätt att de utsätts för lidande”. Då kan man fråga sig varför använder man detta när man vet hur skadligt det är för hästen. Anky Van Grunsven har sagt "Om man inte vet vad man håller på med så kan det vara skadligt för hästen. Precis som allting annat inom ridsporten" angående rollküren. Hur långt ska man dra utsträckningen av brutala träningsmetoder och utsätta hästen för lidande – endast för tävlingsresultatets skull? Rollküren i sig är inte förbjuden, men det är många som vill ändra på det.



Vad tycker ni om rollkür? ;)

/ Emma


Kommentarer
Postat av: Ebba <3

Jag tycker att det är hemskt!

2012-01-10 @ 18:16:01
URL: http://ponimupparna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0